Polędwiczka pod kruszonką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Delikatna polędwiczka pod aromatyczną kruszonką. Do niej podaję duszoną kapustę włoską i kluski tzw. Schupfnudeln. Pyszne danie na niedzielny lub świąteczny obiad.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej
    2 tosty
    1 garść orzechów włoskich
    2 łyżki tartego parmezanu
    1 białko
    Przyprawy: sól, grubio mielony kolorowy pieprz, suszone oregano, rozmaryn, mielone ziarna kolendry
    Olej do smażenia
    1-2 łyżki masła do wysmarowania formy

    Kapusta włoska :
    1/2 główki kapusty włoskiej
    1 cebula
    1/2 szkl. bulionu
    250 ml śmietany słodkiej
    Sól, pieprz
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę umyj, osusz, odkrój ścięgna. Oprósz solą i grubo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Mięso obsmaż krótko z każdej strony. Formę do pieczenia wysmaruj cienko masłem, ułóż polędwicę.
    2. Tost i orzechy zmiel na okruchy.
    3. Białko ubij na sztywno.
    4. Zmielone na okruchy tost i orzechy wymieszaj z parmezanem, ziołami, solą, pieprzem, wmieszaj delikatnie ubite białko. Nałóż grubą warstwę na polędwicę. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut. Potem włącz grill i dopiekaj 5 minut. Polędwicę po upieczeniu i przed krojeniem przykryj i odstaw na 10 minut.
    5. Kapustę poszatkuj. Cebulę posiekaj w kostkę. Przesmaż na oleju. Dodaj poszatkowaną kapustę, dodaj bulionu i duś na małym ogniu, aż kapusta zmiękknie, ok. 25 minut. Dodaj śmietanę i duś aż się lekko zagęści, dopraw solą i pieprzem. Można dodać koperku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska Polędwica wieprzowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować