polędwica z dorsza ukryta pod bakłażanowo-pomidorową kołderką i kruszonką z płatków kukurydzianych

0 (0 ocen)

  • 30 min

Soczysta polędwica z dorsza otulona kołderką z suszonych pomidorów, bakłażana i przyjemnie chrupiących płatków kukurydzianych.

  • 30 min

Składniki:

  • 30 dag polędwicy z dorsza
    sól
    pieprz kolorowy

    mały bakłażan
    3 suszone pomidory w oleju
    garść płatków kukurydzianych
    łyżeczka masła
    sól ziołowa

    30 dag pieczarek
    szalotka
    natka pietruszki i koperek
    łyżka masła
    sól pieprz

    do podania:
    pietruszka
    czerwony pieprz
    cytryna
    sałata z winegretem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwica z dorsza ukryta pod bakłażanowo-pomidorową kołderką i kruszonką z płatków kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę oprószamy solą i pieprzem.
  • 2. Bakłażana kroimy na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Dusimy 2-3 minuty na maśle. Lekko solimy solą ziołową.
  • 3. Pomidory drobno siekamy. Układamy je na rybie. Rybę owijamy paskami bakłażana. Do naczynia, w którym będziemy piec rybę wsypujemy połowę lekko rozgniecionych płatków. Kładziemy na nich rybę. Resztą płatków posypujemy wierzch ryby. Pieczemy w 180 stopniach C 15 minut. Uwaga: Jeśli płatki za szybką zaczną się rumienić wierzch należy przykryć papierem do pieczenia.
  • 4. Podczas, gdy ryba się piecze dusimy na maśle pieczarki z szalotką. Pieczarki doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy je obficie natką pietruszki i koperkiem.
  • 5. Upieczona rybę podajemy z uduszonymi pieczarkami i sałatą z sosem winegret. Całość posypujemy czerwonym pieprzem i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować