Polędwica z dorsza ukryta pod bakłażanowo-pomidorową kołderką i kruszonką z płatków kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwicę oprószamy solą i pieprzem.
2.Bakłażana kroimy na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Dusimy 2-3 minuty na maśle. Lekko solimy solą ziołową.
3.Pomidory drobno siekamy. Układamy je na rybie. Rybę owijamy paskami bakłażana. Do naczynia, w którym będziemy piec rybę wsypujemy połowę lekko rozgniecionych płatków. Kładziemy na nich rybę. Resztą płatków posypujemy wierzch ryby. Pieczemy w 180 stopniach C 15 minut. Uwaga: Jeśli płatki za szybką zaczną się rumienić wierzch należy przykryć papierem do pieczenia.
4.Podczas, gdy ryba się piecze dusimy na maśle pieczarki z szalotką. Pieczarki doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy je obficie natką pietruszki i koperkiem.
5.Upieczona rybę podajemy z uduszonymi pieczarkami i sałatą z sosem winegret. Całość posypujemy czerwonym pieprzem i natką pietruszki.
Komentarze