Batony z Płatków Kukurydzianych

4.48 (183 ocen)

Niedługo wrzesień, przydadzą się w szkole. Energia na cały poranek ;)

Składniki:

  • 250 g płatków kukurydzianych
    0,5 kostki masła
    niecałe 0,5 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka kakao
    2 łyżki miodu
    4 łyżki grubo posiekanych orzechów
    1 łyżka sezamu
    3 łyżki słonecznika
    2 łyżeczki siemienia lnianego
    0,5 szklanki sułtanek
    7 śliwek kalifornijskich
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Batony Dodatki

Batony z płatków kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy, słonecznik i sezam uprażyć na suchej patelni. Rodzynki sparzyć gorącą wodą a śliwki pokroić w mniejsze kawałki. Rozpuścić masło z cukrem, cukrem waniliowym, miodem i kakao,ciągle mieszając. Gdy zacznie wrzeć wyłączyć gaz i wsypać płatki i resztę. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Wyłożyć na blaszkę i wyrównać powierzchnię na wysokość około 2-3 cm. Na wierzchu położyć papier do pieczenia i przykryć czymś ciężkim, np. książką kucharską :) Wynieść w zimne miejsce.
    Gdy wszystko stężeje kroić w prostokąty lub kwadraty lub od razu po wymieszaniu formować łyżką kopczyki i zostawić do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować