Takie śniadanko przygotowałam dla mojej 13 mies. córci , gdyż bardzo lubi zwierzaki.Kolorowa zawartość talerza od razu jej się spodobała i zajadała ze smakiem.
Składniki:
1 kajzerka
1 dobrej jakości parówka cielęco-indycza
1 plasterek sera żółtego
serek twarożkowy ze szczypiorkiem ew.naturalny
1/2 obranego ze skórki pomidora
1//2 obranego ze skórki ogórka szklarniowego
1 liść sałaty
2 gałązki natki pietruszki
"podwórkowe" śniadanko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa oraz natkę pietruszki umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
2.Kajzerkę przeciąć na 2 kromki , wyciąć elementy na budę.( 2 kawałki większe i dwa mniejsze) Serek topiony służy jako klej , posklejać nim elementy daszku który przymocować do 2 mniejszych kawałków jako nóżki.Z drugiej kromki wyciąć podłogę posmarować serkiem , położyć 1/2 plasterka sera żółtego , postawić na niej budę.
Daszek posmarować serkiem , ułożyć pół plasterki pomidora oraz gałązkę natki pietruszki.
3.Ścianki ogórka ponacinać , pokroić w plasterki ( powstaną z nich kwiatki)
Z resztek bułki porobić skalniaczki : posmarować je serkiem , na jednym ułożyć paseczki sera żółtego , ozdobić kwiatkami z ogórka z kawałeczkami sera żółtego i pomidora , gałązki porobić z natki pietruszki.
Parówkę przekroić na pół , następnie jedną połówkę pokroić na mniejsze kawałki.
4.Do większej parówki przymocować za pomocą serka twarożkowego nogi , głowę oraz ogon pieska.Oczy oraz buzię wyciąć z sera żółtego.
Sałatę porwać na małe kawałki , ułożyć na talerzu , ustawić na niej przygotowane elementy.
Smacznego :)
Komentarze