Podpłomyki

0 (0 ocen)

Podpłomyki pamiętam z dzieciństwa, postanowiłam odtworzyć ten smak...

Składniki:

  • 4 dag świeżych drożdży,
    80 dag mąki tortowej,
    2 łyżeczki soli,
    2 łyżeczki oleju,
    2 łyżeczki cukru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Podpłomyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W mące zrobić dołek, wlać drożdże zmieszane z 50ml letniej wody. Oprószyć delikatnie mąką. Przykryć i odstawić na 30 min. Wlać 1i1/3 szkl letniej wody, wsypać cukier, sól i wlać olej. Wyrobić, przykryć i odstawić na godz. Ponownie zagnieść, uformować 12 małych placuszków. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem, płytko naciąć nożem. Posmarować letnią wodą i oprószyć mąką. Odstawić na 15min. Piec ok. 10 min w temp. 220-250st.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować