Podgrzybek z borówką amerykańską

1 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Podgrzybki to moje ulubione grzyby, uwielbiam je za ich smak i aromat :) Teraz w sezonie grzybowym warto zrobić kilka słoiczków, rano uzbierane w lesie grzyby, eko borówki z zaprzyjaźnionej plantacji Ministerstwa Borówki - takie owocowo-grzybowe połączenie zamykam na zimę do słoiczków. Dla mnie to idealne uzupełnienie dań z mięs jako gotowy sos do obiadu.

  • 60 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 miska pokrojonych podgrzybków ( około 600 g)
    1 szklanka borówek amerykańskich (szklanka o pojemności 250 ml)
    1 cebula
    olej do smażenia - około łyżek
    sól, pieprz - do smaku
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Podgrzybek z borówką amerykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podgrzybek z borówką amerykańską 1. Na oleju podsmażam cebulę.
  • Podgrzybek z borówką amerykańską 2. W czasie gdy cebula się dusi, oczyszczone grzyby kroje na dosyć duże kawałki. Małe zostawiam w całości.
  • Podgrzybek z borówką amerykańską 3. Do miękkiej cebuli dodaję grzyby i borówki - całość duszę na małym ogniu około 20 minut
  • Podgrzybek z borówką amerykańską 4. Po około 20 minutach dodaję sól, by grzyby oddały nadmiar wody, a sos zrobił się gesty
  • Podgrzybek z borówką amerykańską 5. Przed zamknięciem do słoiczków doprawiam pieprzem do smaku.

Porady

Z takiej porcji powstają 2 małe słoiczki ( 250 ml) i mała miseczka. Nie dodaję ziół i innych przypraw, bo taki słoiczek to baza do aromatycznych mięs, lub innych dań

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podgrzybki Borówki amerykańskie Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować