Płonące pomarańcze

5 (200 ocen)

  • 20 min

to doskonały gorący smakołyk na mroźną zimę.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 pomarańcze
    100g wiśni bez pestek
    100g jagód
    2 łyżeczki cukru
    4 łyżki rumu
    4 kwadraty folii aluminiowej
    4 małe kostki cukru
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Płonące pomarańcze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Płonące pomarańcze 1. Dobrze umyte, wyparzone pomarańcze przeciąć na pół.
    Wykroić miąższ, nie uszkodzić skórki, pozostaną miseczki.
    Miąższ pomarańczy kroimy w małe cząstki, dodajemy pozostałe owoce i skrapiamy 2 łyżkami rumu z cukrem.
    Pomarańczowe miseczki ustawiamy na kwadratach z folii, wypełniamy mieszanką owocową i folię szczelnie zawijamy.
    Wkładamy na 10 min do nagrzanego piekarnika.
    Gorące pomarańcze wyjmujemy z folii ,układamy na talerzykach. Na wierzchu kładziemy nasączoną alkoholem kostkę cukru ,którą podpalamy.
    Gasimy światło i...podajemy przy ochach i achach!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować