Pleśniak śliwkowy

4.5 (175 ocen)

  • 60 min

Wyśmienite ciasto pasujące na każdą okazję.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    5 jajek
    1 kostka margaryny
    1 kisiel cytrynowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    15 sztuk śliwek węgierek
    1 mały słoiczek powideł śliwkowych

Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pleśniak Desery

Pleśniak śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pleśniak śliwkowy 1. Żółtka oddzielamy o białek. Żółtka zagniatamy razem z margaryną, przesianą przez sitko mąką, 1 szklanką cukru i proszkiem do pieczenia. Ciasto wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym stopniowo dodajemy resztę cukru oraz kisiel i dalej ubijamy. Blachę o wymiarach 28 x 40 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na spód blachy układamy 2/3 ciasta i rozsmarowujemy powidła śliwkowe. Następnie układamy połówki śliwek (wybrzuszeniem do góry). Ciasto smarujemy ubitą pianą. Następnie bezpośrednio na pianę ścieramy (na tarce o dużych oczkach) pozostałą część ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 *C i pieczemy ok. 45 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować