Pleśniak - skubaniec

4.95 (181 ocen)

  • 60 min

Miałam wielką ochotę na pleśniaka,oj wielką.Jak dla mnie to ciasto jest przesmaczne!Zasługą jest kwaśna konfitura, waniliai beza!

  • 60 min

Składniki:


  • Składniki:

    230g masła
    5 jajek (osobno białka i żółtka)
    3 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
    2/3 szklanki cukru
    szczypta soli
    1.5 łyżki kakao
    1 łyżka esencji waniliowej
    1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
    słoik kwaśnego dżemu albo świeże owoce (u mnie powidła śliwkowe)
Wystaw ocenę:

4.95 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak Desery Beza Marmolady

Pleśniak - skubaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło zagniatamy z mąką, żółtkami, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
    Masę dzielimy na 3 części, do jednej z nich dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej esencję waniliową i zagniatamy.
    Odstawiamy do lodówki na godzinę.
  • 2.
    Białka ubijamy, pod koniec dodajemy cukier oraz skrobię.
  • 3.
    Małą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, trzemy na tarce 1 część białego ciasta, smarujemy ją powidłami, na wierzch trzemy ciemne ciasto, nakładamy bezę i kruszymy ostatnią część jasnego ciasta z esencją waniliową.
    Zapiekamy ok. 30-40minut w 180stopniach (aż masa się zarumieni).


Porady

Uwaga: Moje powidła śliwkowe były kwaśno- słodkie, dlatego też do ciasta nie dodałam ani grama cukru, był on tylko w bezie (która była baardzo słodka).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować