Drożdżowa plecionka serowo-malinowa

0 (0 ocen)

Często przygotowuje takie ciasto drożdżowe. Moi domownicy zawsze chętnie je smakują, dlatego zawsze robię 2 plecionki, by mieć pewność, że nikomu nie zabraknie:).Do ciasta można użyć dowolnych sezonowych owoców.

Składniki:

  • Potrzebne 2 foremki keksowe
    Składniki na 2 warkocze:
    • 60 dag mąki,
    • 5 dag drożdży,
    • 1 szklanka mleka,
    • 1 jajko,2 żółtka,
    • 10 dag masła,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • Szczypta soli,
    • 1 jajko do smarowania
    Nadzienie:
    • Ok. 0,5 kg sera białego,
    • 1 jajko,
    • 1 żółtko,
    • Cukier waniliowy,
    • Cukier do smaku,
    • 0,5 budyniu waniliowego,
    • Około 2 szklanki malin
    Wykończenie:
    • 3 łyżki mleka,
    • Około 0,5 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżowa plecionka serowo-malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto przed wyrośnięciem 1. Masło topimy i studzimy.
    Połowę mleka podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy pozostawimy do podrośnięcia.
    Gdy podrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę, cukier, letnie mleko, sól, jajko oraz żółtka. Ciasto zagniatamy około 10 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz. Zagniatamy jeszcze 5 minut. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki i garnka. Tak przygotowane ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
  • nakładanie nadzienia 2. Wyrośnięte wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Dzielimy je na dwie części.
    Pierwszą połowę wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 24x 34 cm.
    Wzdłuż środka prostokąta wykładamy połowę przygotowanego nadzienia serowego. Na ser wykładamy połowę malin.
  • zaplatanie 3. Boki prostokąta (dłuższe) nacinamy, tak by powstały paski o szerokości około 1,5 cm. Powstałe paski zaplatamy ku górze. Końce plecionek dokładnie sklejamy.
  • przełożenie ciasta do formy 4. Tak przygotowany warkocz przekładamy do foremki keksowej. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i całość pozostawiamy do podrośnięcia.
    Podrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika na około 40 minut (180˚).
    W ten sam sposób postępujemy z drugą częścią ciasta.
  • przygotowanie sera 5. SER: Ser przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego jajko, żółtko, cukier i cukier waniliowy.
    Całość miksujemy. Jeśli ser był twardy można dodać śmietankę. Na koniec miksowania dokładamy budyń. Ponownie mieszamy.
    Ser wykładamy na rozwałkowane ciasto. Maliny układamy na serze.
    WYKOŃCZENIE Mleko wylewamy na talerzyk. Dodajemy do niego stopniowo cukier i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru.
    Tak przygotowanym lukrem smarujemy upieczone, ciepłe ciasto. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować