Pyszne, sycące, tanie, jednogarnkowe i przede wszystkim szybkie danie. W sam raz kiedy jesteśmy zmęczeni, lub nie mamy czasu na długie stanie w kuchni.
40 min
Składniki:
-3 szklanki ryżu
-30 dag kiełbasy wieprzowej
-20 dag groszku konserwowego
-20 dag pieczarek
-2 duże cebule
-2 ząbki czosnku
-1 łyżka rodzynków
-1 papryka czerwona
-4 łyżki koncentratu pomidorowego
-2 kostki rosołowe
-3 łyżki masła
-sól i pieprz do smaku
1.Cebulę drobno kroimy, wrzucamy do garnka i szklimy na złoto na maśle. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę, pieczarki i paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy.
2.1 kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy do garnka. Dodajemy ryż i gotujemy aż woda wsiąknie.
3.Dodajemy kolejno rodzynki, groszek, wyciśnięty czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Całość zalewamy kolejną szklanką przygotowanego bulionu i gotujemy do miękkości ryżu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze