Plaka grecka

4.5 (184 ocen)

  • 40 min

Pyszne, sycące, tanie, jednogarnkowe i przede wszystkim szybkie danie. W sam raz kiedy jesteśmy zmęczeni, lub nie mamy czasu na długie stanie w kuchni.

  • 40 min

Składniki:

  • -3 szklanki ryżu
    -30 dag kiełbasy wieprzowej
    -20 dag groszku konserwowego
    -20 dag pieczarek
    -2 duże cebule
    -2 ząbki czosnku
    -1 łyżka rodzynków
    -1 papryka czerwona
    -4 łyżki koncentratu pomidorowego
    -2 kostki rosołowe
    -3 łyżki masła
    -sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Plaka grecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno kroimy, wrzucamy do garnka i szklimy na złoto na maśle. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę, pieczarki i paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy.
  • 2. 1 kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy do garnka. Dodajemy ryż i gotujemy aż woda wsiąknie.
  • 3. Dodajemy kolejno rodzynki, groszek, wyciśnięty czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Całość zalewamy kolejną szklanką przygotowanego bulionu i gotujemy do miękkości ryżu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Papryka Pieczarki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować