Placuszki cukiniowe z warzywami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepyszne i kolorowe.. podawane z sosem tzatziki :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średnia cukinia (około 500 gram)
    1 czerwona papryka
    1 marchewka
    1 cebula
    2 jajka
    5 kopiastych łyżek mąki pszennej
    1 ogórek
    1 mały jogurt naturalny
    1 łyżka oliwy
    3 ząbki
    Sól i pieprz
    Pęczek koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placuszki cukiniowe z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Posypujemy szczytą soli i zostawiamy na 10 minut. W tym czasie paprykę kroimy w drobną kostkę, marchewkę trzemy na dużych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • 2. Cukinię odcedzamy i dodajemy pozostałe warzywa oraz pół pęczka koperku drobno posiekanego.
  • 3. 2 jajka roztrzepujemy i dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy mąkę oraz sól i pieprz.
  • 4. Przygotowujemy sos: ogórek trzemy na tarce na dużych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie podlewamy wodę z ogórków i dodajemy przecisniety czosnek, jogurt, oliwę oraz sól i pieprz a także koperek drobno siekany.
  • 5. Placki smażymy na złoty kolor.
  • 6. Całość podajemy z sosem.
    SMACZNEGO

Porady

Kolorowe placki to idealny pomysl na śniadanie a także na wczesną kolację.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Marchewka Papryka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować