Placuszki cukiniowe z jogurtowo-ziołowym sosem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam cukinię – zwłaszcza, kiedy jest na nią sezon. Żółta czy zielona, cieszy oko i podniebienie. Lubię jej smak w połączeniu z fetą i miętą. Takie placuszki doskonale komponują się w orzeźwiającym sosem.

  • 60 min

Składniki:

  • PLACUSZKI
    1 kg cukinii (4 sztuki)
    250 g fety
    pęczek szczypiorku
    pęczek natki pietruszki
    pęczek mięty
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    1/2 szklanki mąki
    3 jajka
    sól
    pieprz

    SOS
    400 ml jogurtu naturalnego (rzadkiego)
    1 ogórek
    3 łyżki posiekanego szczypiorku
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3 łyżki posiekanej mięty
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Przystawki

Placuszki cukiniowe z jogurtowo-ziołowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj sos: jogurt wymieszaj ze startym ogórkiem, ziołami i przyprawami. Schłódź w lodówce.
  • 2. Cukinie zetrzyj ze skórką na tarce o grubych oczkach. Rozłóż je na ściereczce i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odciśnij ją dokładnie, aby pozbyć się wody.
  • 3. Posiekaj szczypiorek, pietruszkę i miętę. Wymieszaj zioła z pokruszoną fetą oraz paprykami.
  • 4. Do mieszanki dodaj mąkę, roztrzepane jajka, sól i pieprz.
  • 5. Dodaj odciśniętą cukinię, dokładnie wymieszaj.
  • 6. Placuszki smaż na oleju na złoty kolor. Odsączaj je na ręczniku papierowym.
  • 7. Placuszki podawaj z sosem, skrop cytryną, posyp świeżą miętą.

    Smacznego!

Porady

Trzeba pamiętać, aby placki smażyć w małej ilości tłuszczu i dokładnie je odsączyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Feta Mięta Pietruszka Szczypiorek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować