Placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem

4.5 (141 ocen)

  • 20 min

Smak mojego dzieciństwa! (bez glutenu)

  • 20 min

Składniki:

  • 8-9 ziemniaków
    1 cebula
    1 jajko
    2-3 łyżki mąki ryżowej
    sól (płaska łyżeczka)
    pieprz (płaska łyżeczka)
    śmietanka, np. 18%
    cukier - ilość zależy od preferencji, ja polecam sypać obficie
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na małych oczkach tarki, to samo robimy z cebulą, odsączamy nadmiar wody
  • 2. Do powstałej masy wbijamy jajko, wsypujemy mąkę ryżową oraz dodajemy sól i pieprz. Starannie mieszamy
  • 3. Na patelni rozgrzewamy lekko olej. Smażymy placuszki aż uzyskają ładny, złoty kolor
  • 4. Przekładamy placki na talerz, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować