Placki ziemniaczane z gulaszem

5 (8 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Placki ziemniaczane każdy zna. Kiedy smażę je u siebie w domu, każda ich ilość znika. Idealne placki robi mój mąż - mają złoto-brązowy kolor, są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, pyszne. A do nich ulubione dodatki – śmietana, ketchup, cukier albo sos.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • Placki
    1kg ziemniaków
    2 cebule
    2 jajka
    2-3 łyżki mąki pszennej
    Sól, pieprz
    Olej

    Gulasz
    2 piersi z kurczaka
    1 żółta papryka
    0,3kg pieczarek
    1 cebula
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka mielonego kminku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    0,5l bulionu
    2-3 łyżki mąki
    Sól, pieprz
    Olej

    Śmietana lub sos czosnkowy (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

5 (8 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane Gulasz

Placki ziemniaczane z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cebulę obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można zetrzeć ziemniaki używając drobniejszej tarki, grubo starte ziemniaki zapewniają jednak większą chrupkość gotowych placków; można połowę ziemniaków zetrzeć na grubych oczkach, a połowę na drobnych). Ziemniaki i cebulę umieścić w sitku nad miską i odsączyć nadmiarowych soków. Cały odsączony płyn zlać do osobnej miseczki.
    Do startych ziemniaków dodać mąkę i jajka, a następnie całość dokładnie wymieszać. Dodać sól i pieprz. Natomiast z płynu wyciśniętego z ziemniaków zlać powolutku wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Skrobie ziemniaczaną, która pozostało dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać.
    Na patelni rozgrzać mocno, większą ilość oleju. Placki smażyć po 3-5 minut z każdej strony, a następnie odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu.

    Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kawałki. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju z każdej strony, odstawić.
    Cebule pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę w kostkę.
    Na patelni zeszklić cebulę, dodać pieczarki i paprykę. Całość chwilę smażyć. Następnie dodać kurczaka, zalać bulionem, doprawić do smaku. Całość gotować około 10-15 minut. Na koniec gulasz zagęścić mąką rozprowadzaną w niewielkiej ilości wody.

    Jednego placka położyć na talerzu, na nim parę łyżek gulaszu i przykryć drugim plackiem. Wierzch udekorować kleksem śmietany lub sosu czosnkowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pieczarki Ziemniaki Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować