placki ziemniaczane

4.5 (167 ocen)

  • 50 min

znane robione i lubiane chyba w każdym domu

  • 50 min

Składniki:

  • 1kg ziemniaków,
    3jaja,
    3/4 szkl. mąki pszennej,
    1 cebula duża,
    sól i pieprz do smaku,
    1 łyżeczka majeranku,
    odrobina mielonej słodkiej papryki.
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto gotowe do smażenia 1. ziemniaki obrać opłukać i zetrzeć, cebulę też zetrzeć. dodać żółtka mąkę i przyprawy- wymieszać na gładką masę. białka ubić na sztywno i dodać do masy po czym dokładnie lekko wymieszać.
  • image-23iri5y 2. nagrzać dobrze patelnię i olej. na taki gorący łyżką nakładać ciasto formując placki delikatnie je rozciągając żeby nie były grube, a równomiernie rozłożone smażą się równo na złoty kolor. ja lubię takie chrupiące dobrze wysmażone więc sonie cienkie robię ale to kwestia upodobań.
  • image-0allxti 3. obie strony smażymy na złoty kolor
  • image-1997rot 4. wykładam upieczone na 3-4-ro krotnie złożony ręcznik papierowy żeby odsączyć tłuszcz zanim podam do jedzenia

Porady

jeść można na wiele sposobów: z cukrem, z dipem np ogórkowym czy czosnkowym, z sosem itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować