Placki z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotuj z masłem. Dodawaj powoli kaszę i dokładnie mieszaj. Gotuj ja na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Kasz powinna być gęsta, aby po dodaniu jajek nadal miała w miarę gęstą konsystencję.
2.Żółtka oddziel od białek i utrzyj je z cukrem, a białka ubij na sztywną pianę. Do przestudzonej kaszy manny dodaj utarte żółtka i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ubite białka i delikatnie rozprowadź je w masie. Masę łyżką wykładaj na gorącą patelnię i smaż na oleju do złoty kolor.
3.Zamrożone truskawki wrzuć do rondelka razem z cukrem i zagotuj na bardzo małym ogniu. Jak się rozmrożą wymieszaj, aż cukier się rozpuści, a następnie zmiksuj. Sos zagotuj, placki podawaj z ciepłym sosem.
Komentarze