Placki z kalarepy

4.5 (186 ocen)

  • 30 min

Kalarepa , to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

  • 30 min

Składniki:

  • duża kalarepa ( moja ok 500 g )
    mała czerwona papryka
    2 jajka
    3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
    100 ml mleka

    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego młotkowanego z kolendrą
    łyżka ziół prowansalskich
    sól

    olej do smażenia

    200 ml śmietany 18%
    2 łyżki majonezu
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    łyżka soku z cytryny
    sól

    łyżka siekanego koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z kalarepy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepę umyć, obrać i zetrzeć na tarce do warzyw ( w zapałki ).
    Paprykę umyć , pozbawić nasion , zetrzeć tak samo jak kalarepę.
    Dodać jajka, mleko, mąkę , przyprawy. Wymieszać i smażyć na oleju na złoty kolor.
    Podawać z sosem czosnkowym ( składniki sosu wymieszać ) i koperkiem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować