Babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym do białości. Dodajemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, roztopione masło, mąką ziemniaczaną, aromat waniliowy. Ucieramy wszystko na gładką jednolitą masę.
2.Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wylewamy ciasto. Babkę pieczemy w temperaturze 180 st. przez ok. 45-50 minut. Podajemy udekorowaną lukrem.
3.Do mleka wciskamy kilka kropli soku z cytryny, wlewamy kilka kropel aromatu cytrynowego i wsypujemy łyżkę cukru pudru. Dokładnie mieszamy. Cukier dosypujemy do momentu aż uzyskamy dość gęsty lejący lukier.
Porady
Ilość cytryny w lukrze zależy od tego, jak intensywny kwaśny smak ma mieć nasz lukier.
Komentarze