Babka piaskowa

4.48 (166 ocen)

  • 60 min

Łatwa i szybka w wykonaniu babka, idealna na świąteczny stół. To musi się udać.

  • 60 min

Składniki:

  • - 5 jajek
    - kostka masła
    - cukier wanilinowy
    - 1 - 1,5 szklanki cukru (przy jednej szklance jest mało słodka)
    - 1 szklanka mąki ziemniaczanej
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 1/2 aromatu waniliowego
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia


    lukier
    - mleko (mniej niż 1/4 szklanki)
    - cukier puder
    - sok z cytryny
    - aromat cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym do białości. Dodajemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, roztopione masło, mąką ziemniaczaną, aromat waniliowy. Ucieramy wszystko na gładką jednolitą masę.
  • 2. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wylewamy ciasto. Babkę pieczemy w temperaturze 180 st. przez ok. 45-50 minut. Podajemy udekorowaną lukrem.
  • 3. Do mleka wciskamy kilka kropli soku z cytryny, wlewamy kilka kropel aromatu cytrynowego i wsypujemy łyżkę cukru pudru. Dokładnie mieszamy. Cukier dosypujemy do momentu aż uzyskamy dość gęsty lejący lukier.

Porady

Ilość cytryny w lukrze zależy od tego, jak intensywny kwaśny smak ma mieć nasz lukier.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować