Placki kopytkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Miękkie masło dokładnie utrzeć z czosnkiem oraz solą. Włożyć do małego naczynia i schłodzić w lodówce.
2.Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na nieduże kawałki. Włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować do miękkości. Odcedzić, ostudzić. Utłuc na puree tłuczkiem.
3.Puree ziemniaczane przełożyć na blat, przesiać do niego mąkę. W środku zrobić dołek, wbić do niego jajka. Dodać szczyptę soli. Zagnieść ciasto przypominające konsystencją to na kopytka.
4.Ciasto podzielić na kilka części, uformować z nich wałki o grubości dwóch palców, pociąć je na kawałki. Każdy kawałek spłaszczyć w dłoni, formując placki.
5.Na dużym gazie postawić patelnię teflonową (bez tłuszczu). Wkładać kolejno placki, smażyć na rumiano z obu stron, kilkakrotnie je przewracając. Podawać z masłem czosnkowym.
Porady
Jeśli placki zostaną nam na drugi dzień możemy łatwo je odświeżyć. Wystarczy obłożyć je plastrami żółtego sera i zapiec kilka minut w temp. 180 stopni C.
Komentarze