Placki kopytkowe

4.5 (185 ocen)

  • 40 min

...

  • 40 min

Składniki:

  • 75 dag ziemniaków
    15 dag mąki pszennej
    2 jajka
    2 ząbki czosnku
    10 dag masła
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki kopytkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Miękkie masło dokładnie utrzeć z czosnkiem oraz solą. Włożyć do małego naczynia i schłodzić w lodówce.
  • 2. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na nieduże kawałki. Włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować do miękkości. Odcedzić, ostudzić. Utłuc na puree tłuczkiem.
  • 3. Puree ziemniaczane przełożyć na blat, przesiać do niego mąkę. W środku zrobić dołek, wbić do niego jajka. Dodać szczyptę soli. Zagnieść ciasto przypominające konsystencją to na kopytka.
  • 4. Ciasto podzielić na kilka części, uformować z nich wałki o grubości dwóch palców, pociąć je na kawałki. Każdy kawałek spłaszczyć w dłoni, formując placki.
  • 5. Na dużym gazie postawić patelnię teflonową (bez tłuszczu). Wkładać kolejno placki, smażyć na rumiano z obu stron, kilkakrotnie je przewracając. Podawać z masłem czosnkowym.

Porady

Jeśli placki zostaną nam na drugi dzień możemy łatwo je odświeżyć. Wystarczy obłożyć je plastrami żółtego sera i zapiec kilka minut w temp. 180 stopni C.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować