Kopytkowe placki z szynką

5 (178 ocen)

  • 30 min

Prosty sposób na szybki posiłek. Placki nadają się do surówek, sałatek, dipów, ketchupu.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 jajko
    2-3 grube plastry szynki
    1 kg ziemniaków
    bazylia
    sól
    pieprz
    mąki tyle ile zabierze ciasto (mi poszło 3 czubate łyżki)
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Placki

Kopytkowe placki z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kopytkowe placki z szynką 1. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, zemleć i wystudzić. Następnie przepuścić przez maszynkę lub praskę. Dodać jajko, mąkę, przyprawy i szynkę pokrojoną w drobną kostkę. Wymieszać i zagnieść jednolite ciasto jak na kopytka.
  • Kopytkowe placki z szynką 2. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować wałek i pociąć na jednakowe kawałki.
  • Kopytkowe placki z szynką 3. Każdy kawałek ugnieść tak by powstały placki. Gotowe placki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować