Placki bananowe

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Proste..a jakie smaczny placki bananowe..w sam raz na śniadanie

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • MASA:
    - otrębów pszennych drobno zmielonych: 0.25 szklanki
    - mąki: 0.5 szklanki
    - proszku do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - cukru: 2 łyżki
    - soli: 1 szczypta
    - Jajko (roztrzepane): 1 sztuka
    - mleka: 0.33 szklanki
    - masło (roztopione): 45 gramów
    - banany: 2 sztuki
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
    DEKORACJA:
    - płatki migdałowe: 2 łyżki
    - cynamon,cukier (na każdy naleśnik): 1 szczypta
    - śmietana: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić. Wszystkie suche składniki ze sobą zmieszać. Następnie roztrzepać jajko z masłem i mlekiem. Wlać do suchych składników. Banany rozgnieść widelcem, polać sokiem z cytryny i dodać do masy. Dobrze wymieszać. Odstawić pod przykryciem na 10 minut.
    Rozgrzewamy patelnię. Musi być ona dobrze natłuszczona i nagrzana do odpowiednie temperatury jeśli nie jest teflonowa. Tłuszczem może być masło, jednak lepiej zrobić mieszaninę z oleju i masła (bo samo przypala się tak szybko). Na patelnię nakładać po 2 łyżki masy (choć to oczywiście zależy od wielkości patelni). Każdą stronę smażymy około 1 minuty. Usmażone naleśniki kładziemy na ręcznik papierowy.
    Dekoracja: kilka naleśników układamy w stos.. Na górę stosu kładziemy łyżeczkę śmietany. Sypiemy cynamonem i cukrem dookoła. Na koniec, sypiemy płatkami migdałowymi (uprzednio podrumienione na patelni). Doskonałe do kawy:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować