Placki bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić. Wszystkie suche składniki ze sobą zmieszać. Następnie roztrzepać jajko z masłem i mlekiem. Wlać do suchych składników. Banany rozgnieść widelcem, polać sokiem z cytryny i dodać do masy. Dobrze wymieszać. Odstawić pod przykryciem na 10 minut.
Rozgrzewamy patelnię. Musi być ona dobrze natłuszczona i nagrzana do odpowiednie temperatury jeśli nie jest teflonowa. Tłuszczem może być masło, jednak lepiej zrobić mieszaninę z oleju i masła (bo samo przypala się tak szybko). Na patelnię nakładać po 2 łyżki masy (choć to oczywiście zależy od wielkości patelni). Każdą stronę smażymy około 1 minuty. Usmażone naleśniki kładziemy na ręcznik papierowy.
Dekoracja: kilka naleśników układamy w stos.. Na górę stosu kładziemy łyżeczkę śmietany. Sypiemy cynamonem i cukrem dookoła. Na koniec, sypiemy płatkami migdałowymi (uprzednio podrumienione na patelni). Doskonałe do kawy:)
Komentarze