Placek ze słonecznikiem

4.5 (155 ocen)

słodki i pyszny

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    5 jaj
    6 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek cukru

    Biszkopt ciemny:
    5 jaj
    5 łyżek mąki
    1 kopiata łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek cukru

    Masa:
    1,5 kostki masła
    1 puszka mleka skondensowanego (kupuje gotowe) Gostyń

    Słonecznik:
    20 dkg słonecznika
    0,5 kostki masła
    3 łyżki mleka
    0,5 szkl cukru
    1 plaska łyżka miodu
    tabliczka gorzkiej czekolady

    Polewa:
    1,5 tabliczki mlecznej czekolady
    uprażony słonecznik

    Wkładka:
    duża paczka delicji wiśniowych
    2 – 3 kieliszki wiśniówki
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny:

    Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy cukier. Cały czas ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia (przesianą przez sito). Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Wlewamy na blaszkę pieczemy do 30 min 175 stopni.


    Biszkopt ciemny:

    Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy cukier. Cały czas ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao (przesianą przez sito). Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Wlewamy na blaszkę pieczemy do 30 min 175 stopni.


    Słonecznik:

    Słonecznik, masło, mleko, cukier i miód łączymy ze sobą. Wszystko razem zagotować w garnku. Wykładamy na blaszkę wyścieloną pergaminem. Pieczemy do 15 min w temperaturze około 180 stopni. Po upieczeniu wyciągamy i czekamy aż wystygnie. Zrobi się twarda masa. Musimy ją pokruszyć. Można wałkiem. Zimny pokruszony słonecznik dodajemy do masy kajmakowej i ucieramy.


    Masa:

    Masło rozcieramy na puch, dodajemy po łyżce mleka skondensowanego i ucieramy. Dodajemy pokruszony upieczony słonecznik. Ucieramy. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy rozpuszczoną przestudzoną czekoladę gorzką (rozpuszczamy w kąpieli wodnej).


    Składanie placka:

    Na biszkopt ciemny wykładamy masę bez czekolady. Na masę rozkładamy delicje namoczone w wiśniówce. Na delicje wykładamy masę czekoladową i przykładamy biszkoptem jasnym. Na wierzch dajemy polewę. U mnie roztopiona mleczna czekolada 1,5 tabliczki posypana sprażonym słonecznikiem.

Porady

Upieczony placek ze slonecznikiem po wystudzeniu bedzie twardy. Trzeba go mocno rozkruszyc lub porozbijac wałkiem. Placek jest słodki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować