Placek ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy cukier. Cały czas ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia (przesianą przez sito). Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Wlewamy na blaszkę pieczemy do 30 min 175 stopni.
Biszkopt ciemny:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywno. Dodajemy cukier. Cały czas ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao (przesianą przez sito). Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Wlewamy na blaszkę pieczemy do 30 min 175 stopni.
Słonecznik:
Słonecznik, masło, mleko, cukier i miód łączymy ze sobą. Wszystko razem zagotować w garnku. Wykładamy na blaszkę wyścieloną pergaminem. Pieczemy do 15 min w temperaturze około 180 stopni. Po upieczeniu wyciągamy i czekamy aż wystygnie. Zrobi się twarda masa. Musimy ją pokruszyć. Można wałkiem. Zimny pokruszony słonecznik dodajemy do masy kajmakowej i ucieramy.
Masa:
Masło rozcieramy na puch, dodajemy po łyżce mleka skondensowanego i ucieramy. Dodajemy pokruszony upieczony słonecznik. Ucieramy. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy rozpuszczoną przestudzoną czekoladę gorzką (rozpuszczamy w kąpieli wodnej).
Składanie placka:
Na biszkopt ciemny wykładamy masę bez czekolady. Na masę rozkładamy delicje namoczone w wiśniówce. Na delicje wykładamy masę czekoladową i przykładamy biszkoptem jasnym. Na wierzch dajemy polewę. U mnie roztopiona mleczna czekolada 1,5 tabliczki posypana sprażonym słonecznikiem.
Porady
Upieczony placek ze slonecznikiem po wystudzeniu bedzie twardy. Trzeba go mocno rozkruszyc lub porozbijac wałkiem. Placek jest słodki.
Komentarze