Krupnik w stylu żydowskim

  • wyświetlono: 207 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepis znalazłam w książce kulinarnej babci.

Vixen95

Składniki

2 litry wywaru (bulionu), 10 dag kaszy jęczmiennej, 2 małe cebule, 1 ząbek czosnku, 1 pęczek szczypiorku, 2 żółtka, 125 ml mleka, 100ml śmietany, po szczypcie:gałka muszkatołowa, sól, kminek, biały pieprz, oliwa z oliwek do smażenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Krupnik w stylu żydowskim

  • 1. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Kaszę namoczyć i wypłukać na sitku. Rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, czosnek i kaszę. Wywar zagotować i przełożyć do niego zawartość patelni. Zupę przyprawić i gotować pod przykryciem aż kasza będzie miękka. Szczypior umyć i posiekać. Żółtka roztrzepać ze śmietaną oraz mlekiem i ostrożnie dodać do zupy. Posypać szczypiorkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babcikuchnia żydowskakrupnik
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-02blan3

Dodane przez: kretka

Krupnik

Lekki krupnik z młodych warzyw

krupnik

Dodane przez: iwona2305

krupnik

Jest bardzo smaczna. Gotuję ją...

Krupnik

Dodane przez: Goszka

Krupnik

Gęsty, gorący krupnik idealnie...

image-1gfnddr

Dodane przez: paulette17

ZUPA A'LA ROSOŁEK W STYLU AZJATYCKIM

Uwielbiam kuchnię azjatycką, a...

Krupnik

Dodane przez: anka1988

Krupnik

Zupa idealna na upały, dodatek...

Krupnik I

Dodane przez: Agiatis

Krupnik

Krupnik, to bardzo sycąca i pożywna...