Krupnik w stylu żydowskim

  • wyświetlono: 199 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepis znalazłam w książce kulinarnej babci.

Vixen95

Składniki

2 litry wywaru (bulionu), 10 dag kaszy jęczmiennej, 2 małe cebule, 1 ząbek czosnku, 1 pęczek szczypiorku, 2 żółtka, 125 ml mleka, 100ml śmietany, po szczypcie:gałka muszkatołowa, sól, kminek, biały pieprz, oliwa z oliwek do smażenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Krupnik w stylu żydowskim

  • 1. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Kaszę namoczyć i wypłukać na sitku. Rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, czosnek i kaszę. Wywar zagotować i przełożyć do niego zawartość patelni. Zupę przyprawić i gotować pod przykryciem aż kasza będzie miękka. Szczypior umyć i posiekać. Żółtka roztrzepać ze śmietaną oraz mlekiem i ostrożnie dodać do zupy. Posypać szczypiorkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babcikuchnia żydowskakrupnik
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-02blan3

Dodane przez: kretka

Krupnik

Lekki krupnik z młodych warzyw

krupnik

Dodane przez: iwona2305

krupnik

Jest bardzo smaczna. Gotuję ją...

Zupa grzybowa w azjatyckim stylu

Dodane przez: jacekwkuchni

Zupa grzybowa w azjatyckim stylu

To połączenie moich doświadczeń...

Zupa z kurczakiem w tajskim stylu

Dodane przez: anemon

Zupa z kurczakiem w tajskim stylu

Tom Kha Gai, to bardzo popularna...

Krupnik

Dodane przez: Goszka

Krupnik

Gęsty, gorący krupnik idealnie...

krupnik

Dodane przez: bpuzio

krupnik

lubimy zupy a to jedna z nich