Placek Wrocławski

4.5 (190 ocen)

  • 60 min

Pycha! Robiony zawsze na imprezy.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g herbatników
    0,5 l śmietany 30 %
    2 łyżki cukru pudru
    1 puszka mleka skondensowanego o smaku toffi
    1 l mleka
    13 łyżek mąki krupczatki
    4 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    0,5 kostki margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek wrocławski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać 3 szklanki mleka, wsypać 3/4 szklanki cukru i zagotować. W 1 szklance mleka wymieszać mąkę krupczatkę i żółtka. Wlać do mleka w garnku, mieszać aby nie było grudek. Minutę pogotować aż zgęstnieje. Zdjąć z gazu i dodać pokrojoną na kawałki margarynę i mieszać aż się rozpuści. Blachę wyłożyć herbatnikami. Wylać na to masę z krupczatki i ułożyć kolejną warstwę herbatników.
    W garnku z gorącą wodą podgrzać mleko skondensowane aż będzie płynne. Rozsmarować całe na wierzchu ciasta. Pozostawić do ostygnięcia.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Gdy ciasto będzie chłodne wyłożyć śmietanę. Oprószyć startą czekoladą.

Porady

-Żółtka w masie z mleka i krupczatki nie są niezbędne, ale nadają gęściejszą konsystencję. Masa jest treściwsza. -Nie trzeba smarować śmietaną całej powierzchni ciasta, wystarczą kleksy ze śmietany w kształcie bez.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować