Placek wrocławski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać 3 szklanki mleka, wsypać 3/4 szklanki cukru i zagotować. W 1 szklance mleka wymieszać mąkę krupczatkę i żółtka. Wlać do mleka w garnku, mieszać aby nie było grudek. Minutę pogotować aż zgęstnieje. Zdjąć z gazu i dodać pokrojoną na kawałki margarynę i mieszać aż się rozpuści. Blachę wyłożyć herbatnikami. Wylać na to masę z krupczatki i ułożyć kolejną warstwę herbatników.
W garnku z gorącą wodą podgrzać mleko skondensowane aż będzie płynne. Rozsmarować całe na wierzchu ciasta. Pozostawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Gdy ciasto będzie chłodne wyłożyć śmietanę. Oprószyć startą czekoladą.
Porady
-Żółtka w masie z mleka i krupczatki nie są niezbędne, ale nadają gęściejszą konsystencję. Masa jest treściwsza.
-Nie trzeba smarować śmietaną całej powierzchni ciasta, wystarczą kleksy ze śmietany w kształcie bez.
Komentarze