1.Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, lekko zamieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec ok. 30-40 minut w temp. 160-180 C. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 placki.
2.Ciasto orzechowe:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem, dodać orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miód. Dokładnie wymieszać, wylać na formę, upiec.
3.Gdy pieką się placki przygotować krem: z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Przestudzić. Margarynę ucierać do momentu, aż powstanie puszysta masa. Dodawać do niej stopniowo budyń.
4.Alkoholem pozostałym z namoczonych śliwek naponczować biszkopty. Przełożenie placka: placek kakaowy posmarować 1/2 kremu, położyć na tym placek orzechowy, 1/4 kremu ( cienka warstwa), ułożyć śliwki, pozostała 1/4 kremu i drugi placek kakaowy. Wierzch zdobimy wedle upodobań.
Komentarze