Placek kokosowy

5 (172 ocen)

  • 60 min

Jeden z moich ulubionych

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    1,5 szkl cukru
    1,5 szkl mąki
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    4 łyżki kakao
    12 łyżek oleju

    Masa kokosowa:
    0,5 l mleka
    0,5 szkl cukru
    1 łyżka mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    10 – 15 dag kokosu
    Margaryna
    150g dżemu z czarnej porzeczki

    Polewa:
    3 łyżki wody
    1 łyżka mleka
    0,5 kostki margaryny
    4 łyżki kakao
    8 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – wymieszać łyżką. Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 190stC ok. 30 min. Do suchego patyczka. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Masa kokosowa:
    5 dag kokosu uprażyć na złoto na suchej patelni cały czas mieszając. Odlać 0,5 szkl mleka, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i całym kokosem. W odlanym mleku rozmieszać obie mąki i wlać do gotującego się mleka, zagotować. Zimny utrzeć z margaryną.
  • 3. Polewa:
    Wszystkie składniki razem zagotować. Ostudzić.
  • 4. Przełożenie:
    Biszkopt – dżem – masa kokosowa – biszkopt – polewa

Porady

Blaszka o wymiarach 25x40cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować