Placek budyniowo - kokosowy

4.99 (201 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przeglądając stare przepisy Babci, natrafiłam na placek budyniowo - kokosowy. Postanowiłam go wypróbować. Efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, gdyż ciasto jest niezwykle smakowite i delikatne, a podczas pieczenia piękny zapach kokosu wypełnia cały dom :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • CIASTO:
    - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 0,5 szklanki cukru
    - 0,5 kostki masła
    - 2 jajka
    - 20 g cukru waniliowego

    POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
    - 2 budynie waniliowe
    - 3 szklanki mleka
    - 0,5 kostki masła
    - 3/4 szklanki cukru
    - 2 jajka
    - 200 g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.99 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery Ciasto

Placek budyniowo - kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy ciasto. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i ponownie ucieramy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto.
  • 2. 2 szklanki mleka zagotowujemy, a budynie waniliowe rozprowadzamy w 1 szklance mleka, które dodajemy do ciepłego, ponownie zagotowujemy i studzimy.
  • 3. 0,5 kostki masła roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier, mieszamy i zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 jajka oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
  • 4. Ciasto rozprowadzamy na blaszce (ja wyłożyłam ją papierem do pieczenia) i wylewamy na nie ostudzony budyń, na którym rozprowadzamy mieszaninę z wiórkami kokosowymi. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na około 50 minut. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować