Placek jagodowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sezon na jagody w pełni, więc trzeba z niego korzystać. Tym razem postanowiłam przygotować placek jagodowy, a przepis na niego zaczerpnęłam od Pawła Małeckiego z książki Cukiernia Lidla. W przepisie Mistrza występują borówki, które ja postanowiłam zamienić na jagody. Ciasto jest kruche i delikatne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO
    - 300 g mąki tortowej
    - 250 g masła
    - 4 łyżki cukru pudru
    - 6 żółtek
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - 25 g ciemnego kakao
    - 1 szczypta soli

    LEKKA PIANKA WANILIOWA
    - 6 białek
    - 180 g cukru
    - 100 g roztopionego masła
    - 120 g budyniu waniliowego (w proszku)
    - 1 cukier waniliowy
    - sok z 1/2 limonki

    DODATKI
    - 500 g jagód
    - cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Placek jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO

    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy ciasto, dodając stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy jeszcze szczyptę soli*.

    * Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo

    Następnie dzielimy ciasto na dwie części w proporcji 3/4 : 1/4. Do większej z części dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy. Ciasto rolujemy w wałek, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 1,5 godziny. Mniejszą część ciasta zagniatamy, również formujemy w wałek, owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.

    Blaszkę o wymiarach 30 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach zamarznięte ciasto kakaowe (równomiernie na dno blaszki). Starte ciasto delikatnie przyklepujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 18 minut, a następnie studzimy.
  • 2. LEKKA PIANKA WANILIOWA

    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy połowę cukru (90 g) i ponownie ubijamy. Pod koniec dodajemy sok z limonki. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy drugą połowę cukru wymieszanego z budyniem oraz cukrem waniliowym. Do powstałej masy dodajemy roztopione oraz ostudzone masło i mieszamy wszystko za pomocą trzepaczki.

    Lekką piankę wykładamy na podpieczony spód, a następnie układamy na niej umyte jagody, na które ścieramy drugą część ciasta (bez kakao). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy przez około 50 minut.

    Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Życzę smacznego! :D

Porady

Jeśli chcemy możemy zastąpić jagody borówkami, tak jak jest to w oryginalnej wersji. Polecam jednak wersję jagodową, ponieważ sok z tych owoców świetnie łączy się z lekką pianką, sprawiając, że ta staje się w całości jagodowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować