PLACEK FRANCUSKI

4.5 (159 ocen)

Ten placek polubi nawet wybredny smakosz ciast. Nie jest zbyt słodki, idealny na upalne dni

Składniki:

  • CIASTO:
    30 dkg mąki
    30 dkg margaryny
    2 żółtka
    4 łyżki śmietany

    WKŁADKA ORZECHOWA:
    6 całych jaj
    20 dkg cukru pudru
    20 dkg posiekanych orzechów
    ½ proszku do pieczenia

    MASA:
    1 budyń waniliowy z cukrem (lub dodać ok. 1 łyżki cukru do smaku)
    2 żółtka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    mleko
    2 galaretki cytrynowe

    DODATKOWO:
    biszkopty lub delicje
    2 galaretki
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek francuski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Tłuszcz wysiekać razem mąką dodać żółtka i śmietanę (nie wyrabiać). Ciasto włożyć do lodówki na ok. 12 godz. Rozwałkować 2 placki, w środek ubić wkładkę orzechową i upiec 45-60 min do zrumienienia

    WKŁADKA ORZECHOWA;
    Białka ubić z cukrem pudrem, dodać żółtka i proszek. Powoli mieszając dodać orzechy.

    MASA:
    Ugotować budyń wg przepisu + 2żółtka i mąka.. Ostudzić. Margarynę utrzeć z budyniem, dodać krzepnącą galaretkę. (2 galaretki rozp. w 1,5 szkl. wody)

    Na wystygnięty placek wyłożyć masę, na masę okrągłe biszkopty lub delicje, między biszkopty można dać owoce np. wiśnie lub dżem i zalać 2 galaretkami rozp. w 0,75 l wody.


    SMACZNEGO!!!

Porady

CIASTO: (Wierzchni placek powinien być trochę większy aby boki przykleić do blaszki żeby wkładka podczas pieczenia nie wypłynęła do góry.) MASA: (Jeśli masa jest zbyt rzadka i widoczna jest żelatyna wstawić na chwilę do lodówki bądź do zamrażalnika żeby stężała i przed wylaniem na placek jeszcze ją rozwiercić mikserem)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować