PLACEK DROŻDŻOWY Z KAPUSTĄ.

4.5 (163 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Placek drożdżowy podawany do barszczu czerwonego lub soku pomidorowego.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto :
    - 40 dkg mąki
    - 4 dkg drożdży
    - 1 łyżka cukru
    - 3/4 szklanki mleka
    - 1/2 kostki margaryny
    - łyżka kwaśnej śmietany
    - 1 jajko
    - 1/2 łyżeczki soli
    - szczypta gałki muszkatułowej
    - szczypta pieprzu ziołowego

    Nadzienie :
    - 75 dkg białej kapusty poszatkowanej ( u mnie 1/2 główki)
    - 2 średnie cebule
    - 2 jajka
    - 1/2 kostki rosołowej grzybowej
    - pieprz (do smaku)
    - ewentualnie sól do smaku (uwaga: kostka rosołowa jest dość słona)
    - olej do smażenia cebuli
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Placek drożdżowy z kapustą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, cukrem, łyżką mąki, a gdy zaczną
    rosnąć wlać do przesianej mąki. Dodać roztrzepane jajko, łyżkę kwaśniej śmietany, sól, gałkę muszkatułową i pieprz ziołowy. Przy końcu wyrabiania
    wlać do ciasta ciepły stopiony tłuszcz, jeszcze wyrobić aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie gładkie. Odstawić ciasto do wyrośnięcia.
  • 2. Poszatkowaną kapustę zalać małą ilością wrzącej wody i ugotować. Odcedzić i przelać na sitku zimną wodą. Następnie lekko odcisnąć, posiekać drobno. Cebulę posiekać drobno, zrumienić na oleju, dodać 1/2 kostki grzybowej, wymieszać, żeby się rozpuściła. Kapustę włożyć na podsmażoną cebulę i mieszając przesmażyć ją. W czasie mieszania przyprawić kapustę do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
    Zestawić z ognia, wbić jajka i szybko wymieszać. Lekko przestudzić.
  • Ciasto przygotowane do pieczenia. 3. Wysmarować foremkę 24 x 36 cm tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyrośniętym ciastem wylepić dno formy oraz brzegi do wysokości ok. 4cm. Na ciasto rozłożyć lekko ciepłe nadzienie i końce brzegów ciasta zawinąć na kapustę, aby była częściowo przykryta ciastem. Przed pieczeniem brzegi ciasta można posmarować lekko osłodzonym mlekiem.
    Placek od razu wstawić do pieca.
  • Placek po wyjęciu z piekarnika 4. Pieczemy ciasto w temperaturze 175 stopni około 45 - 50 minut ( do suchego patyczka).
    Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika.
  • Placek gotowy do porcjowania. 5. Placek podzielić na porcje i podawać gorący do barszczu czerwonego lub
    soku pomidorowego.

Porady

Placek można podgrzewać w piekarniku po uprzednim nakryciu folią aluminiową, żeby się za bardzo nie przyrumienił. Można do nadzienia dodawać różne składniki np. keczup, grzyby suszone po uprzednim ugotowaniu i posiekaniu, pieczarki podsmażone do odparowania, suszone śliwki namoczone i drobno pokrojone, mięso porosołowe drobno pokrojone itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować