Placek brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

cała rodzina zajada się tym plackiem

Składniki:


  • BISZKOPT:
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    I WARSTWA:
    puszka brzoskwiń
    4 budynie waniliowe
    1 litr sok brzoskwiniowy
    II WARSTWA:
    600 ml śmietany 30 proc.
    2 opakowania śnieżki
    2 łyżki żelatyny
    1 łyżka cukru pudru
    III WARSTWA
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić dobrze. Następnie dodać cukier i ubijać do uzyskania gęstej piany. Dodać żółtka i mieszać na najmniejszych obrotach miksera. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Całość wsypać do miski i wymieszać łyżką. Tak przygotowane ciasto wlać do brytfanny wysmarowanej margaryną i piec w 180 st. przez 30 minut. Wyjąć i ostudzić.
  • 2. I WARSTWA: brzoskwinie wyłożyć na biszkopty. Sok pozostały z puszki brzoskwiń wlać do miski. Dodać do niego sok brzoskwiniowy. Wymieszać dobrze. Przelać pół szklanki do osobnego garnuszka. Do garnuszka dodać budynie i dobrze wymieszać. Większą część soku zagotować. Gdy będzie się gotować wymieszać sok z sokiem z budyniami. Jak się zagotuje wtedy przełożyć masę na brzoskwinie. Odłożyć na ok. 1 godzinę.
  • 3. .II WARSTWA: Śmietanę 30 procentową ubić w naczyniu. Dodać śnieżkę w proszku i cukier puder. Żelatynę rozpuścić jak podano na opakowaniu. Jak będzie zimna dodać do śmietany. Wymieszać. Przełożyć na placek. Wyrównać. Na wyrównaną śmietanę zetrzeć czekoladę. Odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować