Brzoskwiniowy placek z kaszy manny

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Taki placek to idealna propozycja na szybkie śniadanie oraz zdrowy deser, który całkowicie zaspokoi ochotę na coś słodkiego. Uwielbiam jego delikatnie brzoskwiniowy smak oraz zwartą i jednocześnie miękką konsystencję. Placek pysznie smakuje w wersji solo oraz z ulubionymi owocami, czy polany odrobiną miodu.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (1 placek o średnicy 24 cm)
    1/2 szklani kaszy manny (1 szklanka = 250 ml)
    1/2 szklanki mleka
    100g brzoskwini
    1 jajko
    1 łyżka miodu
    Dodatkowo:
    masło/olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placek Placki

Brzoskwiniowy placek z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę manną wymieszać z mlekiem i odstawić na chwilę, aby kasza zgęstniała.
    Dodać jajko, miód i brzoskwinię.
    Całość zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie przelać na rozgrzaną patelnie z odrobiną tłuszczu.
    Placek smażyć pod przykryciem - na średnim ogniu przez kilka minut, aż masa stanie się ścięta.
    Po tym czasie delikatnie zsunąć go na talerz, przełożyć (na patelnię) na drugą stronę i smażyć bez pokrywki dodatkową 1 minutę.
    Podawać bezpośrednio po przygotowaniu w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami.
    (Na zimno również świetnie smakuje.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Kasza manna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować