Pizzo-babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zaczynamy od wyrobienia ciasta na pizzę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym, lecz nie gorącym mleku i wlewamy do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto i odstawiamy, żeby urosło na ok. 0,5h.
2.2. Odrywamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy z każdego okrągły, raczej cienki, placek. Z podanych proporcji wyszło mi 12 babeczek.
3.3. Wykładamy ciastem foremki do muffinek, smarujemy sosem pomidorowym (jeżeli go brak, to może też być ketchup lub pomidory z piuszki doprawione przyprawami).
4.4. Podsmażamy pieczarki z cebulką i nakładamy do foremek.
5.5. Na to warstwa drobno startego sera, a na ser plasterek salami. Salami też można posypać leciutko serem.
6.6. Zapiekamy w 200C przez ok. 20 minut (lub dłużej, wierzch ma być rumiany).
Oczywiście, jak to z pizzą, składniki dobieracie wg upodobań lub tego co się ma w danej chwili w lodówce.
Smacznego!
Komentarze