PIZZO-babeczki

5 (180 ocen)

  • 50 min

dla wszystkich pizzo-maniaków i nie tylko :)

  • 50 min

Składniki:

  • mąka [250 g]
    drożdże [25 g] (świeżych)
    mleko [0.75 szklanki]
    cukier [0.5 łyżeczki]
    sól [0.5 łyżki]
    oregano [1 łyżka]
    sos pomidorowy [6 łyżek] (lub ostatecznie ketchup)
    pieczarki [300 g]
    cebula [1 szt.] (lub 2 małe)
    ser [150 g]
    salami [12 plastrów]
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pizza

Pizzo-babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zaczynamy od wyrobienia ciasta na pizzę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym, lecz nie gorącym mleku i wlewamy do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto i odstawiamy, żeby urosło na ok. 0,5h.
  • pizzobabeczki1 2. 2. Odrywamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy z każdego okrągły, raczej cienki, placek. Z podanych proporcji wyszło mi 12 babeczek.
  • 3. 3. Wykładamy ciastem foremki do muffinek, smarujemy sosem pomidorowym (jeżeli go brak, to może też być ketchup lub pomidory z piuszki doprawione przyprawami).
  • pizzobabeczki2 4. 4. Podsmażamy pieczarki z cebulką i nakładamy do foremek.
  • 5. 5. Na to warstwa drobno startego sera, a na ser plasterek salami. Salami też można posypać leciutko serem.
  • pizzobabeczki3 6. 6. Zapiekamy w 200C przez ok. 20 minut (lub dłużej, wierzch ma być rumiany).
    Oczywiście, jak to z pizzą, składniki dobieracie wg upodobań lub tego co się ma w danej chwili w lodówce.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować