Pizza z typowo polskimi warzywami. Wykorzystałam buraczki i kalarepkę. Dorzuciłam marchewkę i świeży tymianek, a całość doprawiłam czarnuszką. Niby nic, ot kilka zwyczajnych warzyw... ale efekt końcowy przechodzi wszelkie oczekiwania!
2 godz.
Składniki:
Ciasto na pizzę:
- 400 ml wody
- 2,5 łyżki oliwy
- 2,5 łyżeczki soli
- 800 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki suszonych drożdży.
Pozostałe składniki pizzy:
- 3-4 małe ugotowane marchewki
- 2 małe ugotowane buraczki
- 2 ugotowane kalarepki
- łatwo topliwy żółty ser
- kilka gałązek świeżego tymianku
- świeżo zmielony czarny pieprz
- czarnuszka
- oliwa z oliwek
Pizza z kalarepką i buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto do pizzy tradycyjnie zrobiłam w maszynie do pieczenia chleba. Jeśli również taką posiadacie, to wszystkie składniki wrzucacie do maszyny i ustawiacie program na ciasto rosnące. Natomiast jeśli nie posiadacie maszyny, to z tego przepisu możecie również ręcznie wyrobić ciasto. wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Z ciasta formujemy kulę, a następnie rozwałkowujemy ją na dość cienki placek. Brzeg ciasta zawijamy tworząc rant pizzy. Oliwą smarujemy ciasto. Buraczki ścieramy na tarce o średnich oczkach, kalarepkę i marchewki kroimy w plastry. Żółty ser również ścieramy na tarce. Ciasto posypujemy starym serem, a na nim układamy buraczki oraz plastry marchewek i kalarepek. Całość posypujemy posiekanymi gałązkami tymianku, pieprzem, czarnuszką i jeszcze odrobiną startego sera. Czarnuszki nie należy żałować. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 10-15 minut.
Komentarze