Pizza z kalarepką i buraczkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pizza z typowo polskimi warzywami. Wykorzystałam buraczki i kalarepkę. Dorzuciłam marchewkę i świeży tymianek, a całość doprawiłam czarnuszką. Niby nic, ot kilka zwyczajnych warzyw... ale efekt końcowy przechodzi wszelkie oczekiwania!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto na pizzę:

    - 400 ml wody
    - 2,5 łyżki oliwy
    - 2,5 łyżeczki soli
    - 800 g mąki pszennej
    - 2,5 łyżeczki suszonych drożdży.


    Pozostałe składniki pizzy:

    - 3-4 małe ugotowane marchewki
    - 2 małe ugotowane buraczki
    - 2 ugotowane kalarepki
    - łatwo topliwy żółty ser
    - kilka gałązek świeżego tymianku
    - świeżo zmielony czarny pieprz
    - czarnuszka
    - oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z kalarepką i buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto do pizzy tradycyjnie zrobiłam w maszynie do pieczenia chleba. Jeśli również taką posiadacie, to wszystkie składniki wrzucacie do maszyny i ustawiacie program na ciasto rosnące. Natomiast jeśli nie posiadacie maszyny, to z tego przepisu możecie również ręcznie wyrobić ciasto. wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Z ciasta formujemy kulę, a następnie rozwałkowujemy ją na dość cienki placek. Brzeg ciasta zawijamy tworząc rant pizzy. Oliwą smarujemy ciasto. Buraczki ścieramy na tarce o średnich oczkach, kalarepkę i marchewki kroimy w plastry. Żółty ser również ścieramy na tarce. Ciasto posypujemy starym serem, a na nim układamy buraczki oraz plastry marchewek i kalarepek. Całość posypujemy posiekanymi gałązkami tymianku, pieprzem, czarnuszką i jeszcze odrobiną startego sera. Czarnuszki nie należy żałować. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować