Pizza z jarmużem, kozim serem i salami na cienkim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i 100 ml ciepłej wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy oliwę, wyrośnięty rozczyn i resztę ciepłej wody. Mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i zostawiamy na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Jarmuż oczyszczamy, usuwamy zdrewniałe łodygi, a liście kroimy i podsmażamy na maśle.
Pomidory z puszki blendujemy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz zioła prowansalskie.
Ciasto dzielimy na 3 kule, z każdej z nich formujemy pizzę. Smarujemy sosem, układamy wszystkie składniki: jarmuż, pieczarki pokrojone w plastry, kawałki mozzarelli i koziego sera, salami.
Pieczemy przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Komentarze