Włoska pizza na cienkim cieście z papryką i salami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ta pizza ma obłędnie pyszne, kruche i cienkie ciasto! Mięsne dodatki podkreślają jej smak.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki 
    42 g drożdży 
    Szczypta cukru i soli
    Oliwa z oliwek 
    500 ml wody

    Sos pomidorowy z bazylią 500 ml
    Szynka serrano 200 g
    Boczek 200 g
    Salami 200 g
    Żółty ser tarty 300 g
    Mozarella 1 opakowanie
    1 papryka czerwona
    1 papryczka jalapeños ze słoika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sos pomidorowy Pizza Szynki Ser

Włoska pizza na cienkim cieście z papryką i salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże rozpuścić w 500 ml ciepłej wody.
    2. Dodać szczyptę cukru, łyżeczkę soli i 1 łyżkę oliwy z oliwek.
    3. Zaczyn wlać do 1 kg mąki. Dobrze wymieszać i zagnieść tak długo aż ciasto będzie idealne.
    4. Odstawić przynajmniej na noc w ciche miejsce. U nas jest to plastikowa miska z pokrywką, a pizzę robiliśmy następnego dnia wieczorem.
    5. Następnego dnia podzielić ciasto na 8 części.
    Rozwałkować na cienko ciasto.
    6. Posmarować pizzę 2 łyżkami sosu pomidorowego.
    7. Posypać startym żółtym serem i mozarellą.
    8. Obłożyć 3 plastrami szynki, 3 plastrami boczku i 3 plastrami salami.
    9. Dodać parę paseczków papryki.
    10. Posmarować brzegi oliwą z oliwek i pokropić całość.
    11. Włożyć do rozgrzanego na 250° C piekarnika i piec 5-10 minut.
    12. Po wyciągnięciu dodać kawałki jalapeños.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować