Ta pizza ma obłędnie pyszne, kruche i cienkie ciasto! Mięsne dodatki podkreślają jej smak.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki
42 g drożdży
Szczypta cukru i soli
Oliwa z oliwek
500 ml wody
Sos pomidorowy z bazylią 500 ml
Szynka serrano 200 g
Boczek 200 g
Salami 200 g
Żółty ser tarty 300 g
Mozarella 1 opakowanie
1 papryka czerwona
1 papryczka jalapeños ze słoika
Włoska pizza na cienkim cieście z papryką i salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Drożdże rozpuścić w 500 ml ciepłej wody.
2. Dodać szczyptę cukru, łyżeczkę soli i 1 łyżkę oliwy z oliwek.
3. Zaczyn wlać do 1 kg mąki. Dobrze wymieszać i zagnieść tak długo aż ciasto będzie idealne.
4. Odstawić przynajmniej na noc w ciche miejsce. U nas jest to plastikowa miska z pokrywką, a pizzę robiliśmy następnego dnia wieczorem.
5. Następnego dnia podzielić ciasto na 8 części.
Rozwałkować na cienko ciasto.
6. Posmarować pizzę 2 łyżkami sosu pomidorowego.
7. Posypać startym żółtym serem i mozarellą.
8. Obłożyć 3 plastrami szynki, 3 plastrami boczku i 3 plastrami salami.
9. Dodać parę paseczków papryki.
10. Posmarować brzegi oliwą z oliwek i pokropić całość.
11. Włożyć do rozgrzanego na 250° C piekarnika i piec 5-10 minut.
12. Po wyciągnięciu dodać kawałki jalapeños.
Komentarze