Pizza z boczkiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

5 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kilka składników dobrej jakości i mini piecyk do pizzy z kamienną płytą to mój sekret domowych spotkań ze znajomymi. Dzisiaj proponuję pizzę z boczkiem, pomidorkami koktajlowymi, młodymi listkami szpinaku i czerwoną cebulą. Pysznie i kolorowo.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • proporcje na 4 okrągłe pizze o średnicy 25 cm:

    ciasto:
    500 g mąki do pizzy typ 00
    350 ml wody
    10 g świeżych drożdży piekarskich
    łyżeczka miodu
    łyżeczka soli morskiej
    łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

    semolina do podsypania ciasta

    sos:
    500 g passaty pomidorowej
    cebula
    2 ząbki czosnku
    łyżka oliwy z oliwek
    sól morska
    bazylia
    oregano
    majeranek

    obłożenie na każdą pizzę:
    kilka cienkich plastrów wędzonego boczku
    kilka młodych listków szpinaku
    pomidorki koktajlowe czerwone i żółte
    kilka plasterków czerwonej cebuli
    starta mozzarella
    oregano

    listki bazylii do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z boczkiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pizza 1. ciasto:
    Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód, olej i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego ciasta. Następnie dodajemy sól rozpuszczoną w pozostałej wodzie i stopniowo dodając oliwę energicznie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło swoją objętość.

    sos:
    Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do smaku przyprawami.

    Ciasto dzielimy na 4 części. Formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości.

    Każdy placek cienko smarujemy sosem, posypujemy mozzarellą, układamy listki szpinaku, połówki pomidorków, plasterki cebuli i boczek. Posypujemy oregano.

    Pieczemy w nagrzanym piecu do pizzy przez 4-5 minut.


    Upieczoną pizzę posypujemy listkami bazylii.

    Gotowa pizza mimo, że na cienkim cieście i z dużą ilością składników, jest chrupiąca i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura nadal są świeże i pełne aromatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować