Kilka składników dobrej jakości i mini piecyk do pizzy z kamienną płytą to mój sekret domowych spotkań ze znajomymi. Dzisiaj proponuję pizzę z wędzonym łososiem, pomidorkami koktajlowymi, młodymi listkami szpinaku i serem mozzarella.
10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
proporcje na 4 okrągłe pizze o średnicy 25 cm:
ciasto:
500 g mąki do pizzy typ 00
350 ml wody
10 g świeżych drożdży piekarskich
łyżeczka miodu
łyżeczka soli morskiej
łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
semolina do podsypania ciasta
sos:
500 g passaty pomidorowej
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
sól morska
bazylia
oregano
majeranek
obłożenie na każdą pizzę:
100 g wędzonego łososia skropionego sokiem z cytryny
kulka mozzarelli
kilka listków młodych listków szpinaku
ząbek czosnku
pomidorki koktajlowe czerwone i żółte
pieprz kolorowy
oregano
Pizza z łososiem, mozzarellą, pomidorkami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód, olej i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego ciasta. Następnie dodajemy sól rozpuszczoną w pozostałej wodzie i stopniowo dodając oliwę energicznie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło swoją objętość.
sos:
Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Ciasto dzielimy na 4 części. Formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości. Każdy placek cienko smarujemy sosem, układamy plasterki mozzarelli, listki szpinaku, połówki pomidorków oraz plasterki łososia. Posypujemy kolorowym pieprzem i oregano.
Pieczemy w nagrzanym piecu do pizzy przez 4-5 minut.
Upieczoną pizzę posypujemy listkami bazylii.
Gotowa pizza mimo, że na cienkim cieście i z dużą ilością składników, jest chrupiąca i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura nadal są świeże i pełne aromatu.
Komentarze