cukinia i boczek w roli głównej na pizzy, polecam!!!!!
60 min
Składniki:
ciasto na pizzę:
250 gram mąki pszennej
150 ml ciepłej wody (może byc troszkę więcej zależy od mąki)
25 gram drożdży świeżych (lub 6-7 gram drożdży instant)
solidna szczypta soli (4 gram)
Przecier pomidorowy lub sos
1 mała cukinia
15dag wędzobego boczku
4 duże pieczarki
2 ząbki czosnku
2-3 suszone pomidory
ser żółty do posypania
Pizza włoska z cukinią i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i sól wsypujemy do dużej miski
Drożdże wrzucamy do ciepłej wody i rozpuszczamy je, tak aby uzyskać jednolity płyn i odstawiamy do wyrosnięcia. Wodę z drożdżami wlewamy do miski z mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto.Wyrabiamy je dobrych kilka minut, aż uzyskamy miękkie, sprężyste ciasto nie klejące się do dłoni Kulę ciasta zostawiamy w przykrytej misce na ok. 30 minut w ciepłym miejscu – aż podwoić swoją objętość
Wyrośnięte ciasto oprószamy delikatnie mąką, przekładamy na natłuszczoną blachę
Następnie rozprowadzamy ciasto na pizzę na całej powierzchni blachy w ten sposób, że jest cienkie na środku i nieco grubsze po bokach. Smarujemy przecierem lub sosem pomidorowym.
2.Cukinię przekrawamy na pół i kroimy w plasterki. Pieczarki obieramy i wrzucamy na 4minuty do gotującej się wody następnie kroimy w plasterki. Podobnie postępujemy z boczkiem. pomidory i czosnek drobno siekamy. wszystkie składniki wykładamy na pizzę, przyprawiamy i posypujemy startym serem żółtym.
3.Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 st na około 15minut. Smacznego!
Komentarze