Sernik na grubym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy. W osobnej misce mieszamy żółtka i 1 całe jajko ze śmietaną. Dodajemy to do miski z suchymi składnikami oraz dodajemy margarynę. Zawartość miski zagniatamy na ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
2.MASA SEROWA: Żółtka oddzielamy od białek. Wrzucamy żółtka do dużej miski i dosypujemy cukier puder. Ucieramy to na gładką, jednolitą masę. W rondelku rozpuszczamy margarynę i odstawiamy ją, aby przestygła. Wystudzoną margarynę dodajemy do miski z utartymi żółtkami i cukrem i dodajemy masę serową. Miksujemy. Do powstałej masy dodajemy śmietanę, proszek do pieczenia, budyń oraz kilka kropel olejku do ciasta (może być śmietankowy lub waniliowy). Ponownie miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę przekładamy do miski z masą serową i mieszamy łyżką.
3.Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia (użyłam blachy o wymiarach 38x26 cm). Spód ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy i wykładamy nim dno foremki. Na ciasto kładziemy masę serową. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut.
Komentarze