0,5 kg mąki
300 ml bardzo ciepłej wody
50g drożdzy
4 łyżki oleju/oliwy
łyżeczka soli
dodatki (u mnie były to):
kawałki kurczaka smażone na cebuli i czosnku w ulubionych przyprawach
kawałki szynki
cebula pokrojona w półplastry
kukurydza
plastry pomidora
bazylia, oregano
ser
ketchup
Pizza na grubym spodzie z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdze skruszyć i wsypać do ciepłej wody, odczekać 2min. W tym czasie do miski przesiać mąkę, dodać sól i olej. Wlać rozczyn drożdzy. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką , by składniki się połączyły , a następnie wyrabiać ręką. Jeśli ciasto za bardzo się klei , dosypać mąki. Uformować kulę i pozostawić w naczyniu pod przykryciem do wyrośnięcia na przynajmniej 30min.
2.Piekarnik nagrzać do 250*C.
Przygotować dodatki.
Jak ciasto wyrośnie należy je ułożyć na brytwance, lub rozwałkować.
3.Przygotowany spód pizzy posmarować ketchupem , posypać bazylią, oregano i układać swoje ulubione dodatki.
4.Włożyć do piekarnika na 20min. Pamiętać by po 10 minutach wyjąć pizze posypać ją serem i włożyć spowrotem.
Komentarze