Pizza na grubym spodzie z dodatkami

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 10 min

tradycyjne ciasto na pizze i ulubione dodatki.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    300 ml bardzo ciepłej wody
    50g drożdzy
    4 łyżki oleju/oliwy
    łyżeczka soli

    dodatki (u mnie były to):
    kawałki kurczaka smażone na cebuli i czosnku w ulubionych przyprawach
    kawałki szynki
    cebula pokrojona w półplastry
    kukurydza
    plastry pomidora
    bazylia, oregano
    ser
    ketchup
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza na grubym spodzie z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-16yanbp 1. Drożdze skruszyć i wsypać do ciepłej wody, odczekać 2min. W tym czasie do miski przesiać mąkę, dodać sól i olej. Wlać rozczyn drożdzy. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką , by składniki się połączyły , a następnie wyrabiać ręką. Jeśli ciasto za bardzo się klei , dosypać mąki. Uformować kulę i pozostawić w naczyniu pod przykryciem do wyrośnięcia na przynajmniej 30min.
  • image-1snyad1 2. Piekarnik nagrzać do 250*C.
    Przygotować dodatki.
    Jak ciasto wyrośnie należy je ułożyć na brytwance, lub rozwałkować.
  • image-2aduwsj 3. Przygotowany spód pizzy posmarować ketchupem , posypać bazylią, oregano i układać swoje ulubione dodatki.
  • image-1dfsdhr 4. Włożyć do piekarnika na 20min. Pamiętać by po 10 minutach wyjąć pizze posypać ją serem i włożyć spowrotem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować