Pizza domowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Chrupiące ciasto,domowy sos pomidorowy i dodatki jakie sobie wymarzymy :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 1/2 szklanki mąki na pizzę typ "00"
    1/2 szklanki letniej wody
    3 dkg drożdży
    2 łyżki oleju rzepakowego
    szczypta soli
    Dodatki:
    0.5kg pieczarek
    1 średnia cebula
    sos pomidorowy
    1 kiełbasa zbójnicka
    ok 12 plasterków kiełbasy krakowskiej
    2 różyczki brokułu
    kilka paseczków czerwonej papryki
    ser żółty
    przyprawa do pizzy,oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie.Mąkę wsypujemy do miski,dodajemy olej rzepakowy,szczyptę soli i rozpuszczone drożdże.Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. W czasie gdy ciasto rośnie podsmażamy na cebulce pieczarki,kiełbasę zbójnicką kroimy w plasterki,różyczki brokuła dzielimy na mniejsze części.
  • 2. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkujemy go na wielkość naszej blachy.Smarujemy sosem pomidorowym,oprószamy przyprawą do pizzy i oregano, posypujemy pieczarkami,dodajemy plasterki kiełbasy krakowskiej a pomiędzy nią kładziemy plastry kiełbasy zbójnickiej,dodajemy brokuł i paski papryki,posypujemy startym żółtym serem.Pieczemy w temperaturze ok 220C przez ok 20 minut.

Porady

Dzięki mące typ"00" ciasto jest niezwykle chrupiące i lekkie,a podczas zagniatania ciasto jest bardzo elastyczne i łatwo się zarabia. Sos pomidorowy dodałam własny z przyprawami,który zrobiłam w zeszłym roku. Pizza najlepiej smakuje z sosem czosnkowym,jeśli oczywiście ktoś lubi smak i zapach czosnku :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować