Piwne udka z rodzynkami

4.49 (181 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

efektowny i prosty kurczak:)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - udka: 4 sztuki
    - piwo jasne: 1 szklanka
    - rodzynki: 5 łyżek
    - listek laurowy: 1 sztuka
    - Cebule: 3 sztuki
    - oliwa: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Piwa

Piwne udka z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki namoczyć w 3/4 szklanki piwa przez 1-2 godziny. Odsączyć. Udka zamarynować (ściągam skórę) w soli, pieprzu, pokruszonym listku laurowym i 1/4 szklanki piwa.

    Drób ułożyć w żaroodpornym naczyniu, skropić oliwą, powtykać cząstki cebuli (ewentualnie kawałki masła). Wszystko posypać rodzynkami. Nie przykrywać.

    Piec 40- 45 min. w 250 stopniach (grzanie góra i dół) aby udka były rumiane, a cebula nie spaliła się. W czasie pieczenia można polać drób odrobiną wody.

    W połowie pieczenia mięso odwrócić i polać sosem własnym.

    Smacznego życzy oliwek :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kurczak Piwo Rodzynki Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować