Pikantne spaghetti z oliwkami

0 (0 ocen)

  • 35 min

ta potrawa przekonała do jedzenia nawet najbardziej wybredną osobę w rodzinie (która nie znosi oliwek)

  • 35 min

Składniki:

  • 2 małe ząbki czosnku
    1 duża cebula
    1 puszka pomidorów bez skórki (ok 200g)
    70g oliwek zielonych
    dowolny makaron (np kolanka lub spaghetti) ok 200g
    łyżka oleju
    2 łyżki bazylii
    1 łyżka oregano
    0,5 łyżki ziół prowansalskich
    1 łyżka pieprzu cayenne
    0,5 łyżki pieprzu
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z makaronem

Pikantne spaghetti z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.
  • 2. Oliwki wyciągamy z zalewy i kroimy na mniejsze części. Ja osobiście każdą oliwkę kroję na 3 do 5 części.
  • 3. na łyżce oleju lekko przyrumieniamy drobno posiekany czosnek
  • 4. do czosnku dorzucamy cebulkę i smażymy na lekko złoty kolor
  • 5. Następnie dodajemy pomidory z puszki , mieszamy i dusimy około 10 minut pod przykryciem.
  • 6. Po 10 minutach dorzucamy oliwki, wszystkie zioła i przyprawy.
  • 7. wszystko mieszamy i dusimy kolejne 10 minut. Przez ten czas sos przejdzie ziołami i lekko odparuje z niego woda (zrobi się gęstszy).
  • 8. Gotowy sos podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem.
    Smacznego;]

Porady

-czasami zamiast pieprzu cayenne dodaję łyżkę papryki chilli i łyżkę papryki słodkiej -robione na świeżych pomidorach smakuje jeszcze lepiej -danie dla 2ch osób

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Oliwki Pomidor Chili

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować