Serowe Calzone

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Tę potrawę można podawać w formie przystawek lub (po dodaniu czegoś treściwszego do farszu) jako danie główne. Przepis na ciasto świetnie też się sprawdza w formie pizzy.

  • 40 min

Składniki:

  • CIASTO
    mąka - 0,5kg
    drożdże - 30g
    woda - około szklanki
    cukier - 1 łyżeczka
    oliwa z oliwek - 1łyżeczka
    sól - 1 łyżeczka
    przyprawy : szczypta bazylii , szczypta oregano
    kasza manna


    MASŁO CZOSNKOWE
    Masło +
    opcja 1: gotowa mieszanka przypraw do grzanek
    opcja 2: czosnek, sól, pieprz,oregano,tymianek, bazylia


    FARSZ
    ser zółty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Serowe calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SKŁADNIKI SUCHE 1. CIASTO
    Do miski wsypujemy: mąkę,sól i przyprawy. Podgrzewamy lekko wodę i wrzucamy do niej pokruszone drożdże wraz z łyżeczką cukru. Rozpuszczamy drożdże i cukier. Gotowy roztwór wlewamy do miski z mąką i dodajemy łyżkę oliwy. Gnieciemy do momentu aż ciasto będzie jednolite i nie będzie się przyklejać do rąk ( w razie potrzeby podsypujemy troszkę mąki). przykrywamy ciasto szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce (ja wystawiam ciasto w misce na balkon korzystając z pięknej pogody!) na 30 minut. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i robimy masło.

    MASŁO
    Wykonanie takiego masła jest banalnie proste. Ja osobiście wystawiam masło wcześniej z lodówki,żeby troszkę zmiękło i było łatwiej je wymieszać z przyprawami i czosnkiem. Można użyć gotowej przyprawy lub dodawać oddzielne przyprawy wg uznania. Jeśli chcemy by masło było twardsze wrzucamy na 15 minut do lodówki.

    Na stolnicę wysypujemy małe ilości kaszy manny. Kasza ma na celu sprawić,by ciasto nie lepiło się, lepiej się rozwałkowywało i nie kleiło do stolnicy. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałeczki (ja osobiście robię małe calzone (ok 10 cm długości),można zrobić wg uznania większe tylko wtedy trzeba zwiększyć czas pieczenia. Każdy z małych kawałeczków posypujemy lekko kaszą manną i rozwałkujemy na grubość ok 0,5cm , nakładamy na niego starty ser i szczelnie zlepiamy. Z powstałej porcji ciasta powstaje około 12 - 15 sztuk calzone. Ulepione pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej olejem) i pieczemy na najniższej półce w piekarniku (grzanie od dołu) przez ok 10 minut.
    Serwujemy z masłem czosnkowym.SMACZNEGO!

Porady

1. Jeśli ciasto po wyrośnięciu bardzo się lepi, lepiej dodać troszkę mąki niż przesadzić z kaszą manną. 2. Po 5-7 minutach pieczenia warto sprawdzić czy ciasto się już nie upiekło. 3.Ja piekę ciasto tak aby w środku nie było surowe a zarazem nie nabrało koloru. jeśli chcemy mieć bardziej przypieczone ciasto zwyczajnie pieczemy dłużej. 4. Ciasto świetnie smakuje też w formie pizzy. Trzeba pamiętać tylko by piec około 7 minut i sprawdzić czy jest gotowa. Pizza piecze się szybciej. 5. Pierożki można nafaszerować też innymi składnikami;]

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować