PIKANTNE PULPETY Z SOSEM BOLOŃSKIM

4.5 (199 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pikantne pulpety z sosem do obiadu, bardzo pyszne.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • pulpety:
    -1 kg. mięsa mielonego z szynki wieprzowej
    -1 duża bułka
    -1,5 szklanki mleka, gorącego
    -1 duża cebula+1 łyżka oleju
    -3 ząbki czosnku, roztartego
    -3 jajka
    -1 łyżka musztardy
    -1 łyżeczka papryki mielonej
    -1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
    -3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    -1 łyżka vegetty
    - 1/2 szklanki bułki tartej
    -sól, pieprz

    bułka tarta do panierowania

    olej do smażenia kotletów

    sos:
    -1 słoiczek sosu bolońskiego
    -1/2 szklanki wody
    -Hiszpańskie oliwki-180 g.
    -rozmaryn
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantne pulpety z sosem bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na pulpety 1. Bułkę zalać gorącym mlekiem. Jak napęcznieje, wydusić na sitku. Cebulę pokroić w kostkę i przyrumienić na oleju i wystudzić.Czosnek rozetrzeć nożem, lub przecisnąć przez praskę.
    Do mięsa dodać wszystkie składniki, przyprawić i wymieszać.
  • obtoczone pulpety 2. Formować małe kotlety i obtaczać w bułce tartej.
  • smażenie 3. Smażyć partiami z obu stron.
  • pulpety z sosem 4. Przekładać do rondla, zalać sosem, który można rozrzedzić wodą. Dodać pokrojone oliwki, rozmaryn. Albo jak kto woli inne zioło. Dusić pod lekko uchyloną pokrywką z 20 min. od czasu do czasu, delikatnie mieszając.
  • danie 5. Podawać do obiadu, np. z ugotowanym spaghetti.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować