Pijane gruszki w czekoladzie

4.48 (195 ocen)

  • 45 min

Pijane gruszki to jeden z moich ulubionych deserów :) W związku z okropną pogodą i chęcią poprawienia sobie humoru - podałam je z czekoladą - najlepszym znanym mi poprawiaczem humoru. Odrazu mi lepiej :) !

  • 45 min

Składniki:

  • 3 - 4 gruszki - twarde, z ogonkami !
    1 litr wody
    300 ml wina (użyłam białego, półwytrawnego)
    4 płaskie łyżki cukru
    1 kora cynamonu
    1 gwiazdka anyżu
    3 ziarna kardamonu
    100 g czekolady (użyłam 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej)
    100 - 200 ml śmietany kremówki (użyłam 200 ml)
    opcjonalnie - lody waniliowe
Wystaw ocenę:

4.48 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Wina

Pijane gruszki w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do wysokiego garnka wlej wodę i wino. Dodaj cukier, korę cynamonu, gwiazdkę anyżu oraz ziarna kardamonu. Zagotuj pod przykryciem.
    2. Gruszki umyj i obierz. Nie usuwaj ogonków. Wrzuć je do syropu. Moje gruszki gotowały się około 20 - 25 minut. Musisz co jakiś czas je sprawdzać by się nie rozgotowały - najlepiej nakłuwać nożem. Po ugotowaniu niech gruszki poleżą do wystygnięcia w syropie.
    3. Czas na sos czekoladowy. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Dodaj do niej śmietanę i dokładnie wymieszaj. Ja dodałam jeszcze 2 łyżki syropu z gruszek. Można dodać łyżkę, dwie jakiegoś alkoholu.
    4. Gruszki wyjmij z syropu i ułóż na talerzach. Obok połóż 1 - 2 gałki lodów. Polej gorącym sosem czekoladowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Wino

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować