Pijak

4.5 (193 ocen)

Szybkie i efektywne ciacho !

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    6 łyżek cukru
    6 łyżek oleju
    6 łyżek mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto makowo-kokosowe:
    6 białek
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki suchego maku
    1/2 szklanki wiórków kokosowych

    Masa:
    3/4 l mleka
    1,5 budyniu waniliowego
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    4 żółtka
    1,5 margaryny
    3 łyżki cukru pudru

    dodatkowo:
    1 szklanka wódki
    1 paczka biszkoptów (ok. 180 g)
    kwaśny dżem (u mnie porzeczkowy)
    gotowa polewa lub czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pijak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt. Blaszka 24x36 cm.
  • 2. Ciasto: ubijamy białka, dodajemy cukier, delikatnie łączymy z wiórkami i makiem. Bezę pieczemy w 180*C przez ok. 35 min.
  • 3. Masa: do połowy mleka wsypać budyń, mąki i żółtka. Wymieszać mikserem, resztę mleka zagotować. Wlać rozdrobnioną masę jajeczną, gotować mieszając ciągle.
  • 4. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać zimny budyń. Biszkopt posmarować dżemem, położyć ciasto makowe, następnie masę. Na niej ułożyć biszkopty nasączone w wódce. Wierzch udekorować polewą bądź roztopioną czekoladą. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Pijak

4.45 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Pijak

mariosylwia :-) Gorąco polecam (-: 1 min

4.47 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto "Pijak"

4.47 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto "Pijak"

joanna30 Pyszne, mocno alkoholowe ciasto tylko dla dorosłych.

4.5 (170 ocen)

Pijak

4.5 (170 ocen)

Pijak

krys1a Bardzo dobre ciasto 3 godz. 20 min

4.45 (219 ocen)

Ciasto pijak

To może cię zainteresować