Piersi z kaczki z ziemniakami z blachy

4.5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Wykwintne danie na niedzielny lub świąteczny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • Dla 2 osób:
    2 piersi z kaczki
    800g ziemniaków
    6 łyżek oliwy z wytłoczonych oliwek
    2 łyżeczki suszonego rozmarynu
    sól
    pieprz
    majranek
    2 średnie pory
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi z kaczki z ziemniakami z blachy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi umyć i osuszyć na kuchennym ręczniku. Sól, pieprz i majranek rozetrzeć w moździerzu. Mieszanką przypraw natrzeć piersi i wstawić do lodówki na 30 minut a najlepiej na całą noc.
  • 2. Por oczyścić i przekroić i na dwie części.
  • 3. W szerokim rondlu na rozgrzanej oliwie obsmażamy piersi z wszystkich stron. Dodajemy por i zalewamy małą ilością wody. Dusimy pod przykryciem do momentu aż piersi będą miękkie, od czasu do czasu podlewając wodą.
  • 4. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w talarki półcentymetrowej grubości. Zalać taką ilośią wrzątku, by je pokrywał, gotować 8 minut i odcedzić.
  • 5. Na blasze równomernie rozlać 2 łyżki oliwy, ułożyć ziemniaki i polać resztą oliwy. Posypać solą oraz rozmarynem.
  • 6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KH_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować